zondag 20 juni 2021

Bloempannenlap

 Snipverkouden pakte ik mijn aloude hobby even op: haken!

Zie hier het resultaat; een bloempannenlap. 
Hieronder volgt een patroontje. Deze pannenlap is het meest geschikt voor gevorderden. 

Voor beginners raad ik mijn oma pannenlap aan: klik hier

 

Inspiratie kwam van een plaatje op Pinterest van een blog die niet meer bestaat: www.sillyoldsuitcase.blogspot.ie


Patroon:

Het principe is dat er 6 bloemblaadjes zijn, die worden gehaakt met stokjes. Tussen elk bloemblaadje zit een losse. De opbouw van de bloemblaadjes is als volgt: 5 stokjes, 7 stokjes, 9 stokjes, 11 stokjes op zijn breedst en daarna weer minderen naar 9 stokjes, 7 stokjes, 5 stokjes en 3 stokjes. Belangrijk is om dit bij ieder bloemblaadje na te tellen, want een foutje sluipt er gemakkelijk in. En dan kan je weer gaan afhalen...

Voor het eerste stokje van een toer haak ik altijd 3l en voor het sluiten van een toer haak ik 1 halve vaste in dat eerste stokje om de toer te sluiten.

T1: Maak een lus van 6l, haak 18st in de lus. Dit is strak, maar schuif de stokjes op zodat het past.

T2: (2st, 2st, 1st+1l) herhaal 6 keer. Je komt dus op 5 stokjes (2st = 2 stokjes in 1 steek haken).

T3: (2st, 1st, 1st, 1st, 1st, 1st+1l) herhaal 6 keer. Je komt dus op 7 stokjes (je meerdert altijd in de eerste steek, waarbij je insteekt vóór het stokje van de vorige toer).

T4: (2st, 1st, 1st,1st, 1st, 1st, 1st, 1st+1l) herhaal 6 keer. Je komt dus op 9 stokjes.

T5: (2st, 1st, 1st, 1st, 1st,1st, 1st, 1st, 1st, 1st+1l) herhaal 6 keer. Je komt dus op 11 stokjes. Hierna ga je weer minderen.

T6: Haak niet in het volgende stokje maar sla deze over door eerst een halve vaste te haken:

(1hv, 3l, 1st, 1st, 1st,1st, 1st, 1st, 1st, 1st+1l, 3st in het gat van de losse, 1l) herhaal 6 keer. Je komt dus op 9 stokjes en een cluster van 3 stokjes in het gat tussen de bloembladjes in.

T7: Zelfde principe herhalen, zodat je op 7 stokjes uitkomt met daartussen 2 clusters van 3 stokjes:

(1hv, 3l, 1st,1st, 1st, 1st, 1st, 1st+1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l) herhaal 6 keer.

T8: Zelfde principe herhalen, zodat je op 5 stokjes uitkomt met daartussen 3 clusters van 3 stokjes:

(1hv, 3l, 1st, 1st, 1st, 1st+1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l) herhaal 6 keer.

T9: Zelfde principe herhalen, zodat je op 3 stokjes uitkomt met daartussen 4 clusters van 3 stokjes:

(1hv, 3l, 1st, 1st, 1st, 1st+1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l, 3st in het gat van de losse, 1l) herhaal 6 keer.

Nu is de bloempannenlap klaar! Je kunt afhechten. Haak nog zo’n bloempannenlap, maar hecht niet af.

Haak de pannenlappen als volgt aan elkaar: Leg de pannenlappen op elkaar met de goede kant naar buiten, zodat de punten van de bloemblaadjes precies op elkaar liggen. Haak 1v in de punt van het bloemblad waar je was gebleven, maar haak door beide lappen heen. Haak vervolgens steeds 3v in het gat van de losse en 1v in de middelste steek van de clusters van 3 stokjes (en de punten van de bloemblaadjes). Hecht af.

Haak nu als volgt een bobbeltjesrand:

Keer het werk om en haak eerst een toer vasten met een contrasterende kleur. Haak nu aan dezelfde kant verder met de bobbeltjessteek: haak in 1 steek twee halve stokjes samen en vervolgens in de volgende steek een halve vaste, en zo verder. Bij het samenhaken van de halve stokjes haal je de naald dus door 4 lussen. Houdt wat speling op de lussen; haak niet te strak.

Zie hier nog meer uitleg over de bobbeltjesrand: klik hier

Na afhechten is je eerste pannenlap af!

Op naar de tweede...


~

Liefs Yvonne

~


Geen opmerkingen:

Een reactie posten