zondag 27 mei 2012

Wild haken: de putter





Het is een prachtig vogeltje en je komt ze gewoon in het wild tegen hier in Nederland: de putter. Niks tropisch aan al zou je dat vermoeden door de kleuren. Hij houdt van wilde bermen en weides met af en toe een struikje en klein boompje. Hij plukt gretig de zaden uit uitgebloeide distels, vandaar ook de bijnaam distelvink (hoewel hij graag op paardenbloemen, grassen, elzenproppen en meer zit).





Als meisje wist ik niet beter dat putters ook in een volière vliegen en daar heel wat jongen voortbrengen onder gezag van mijn vader. Als we wandelden stopten we om de 10m, want dan hoorden we puttergekwetter. Ik hoor nu putters altijd eerder dan ik ze zie.

En hoe kan het dat ik nu zelf een putterman heb? Nee geen putter zelf maar een man met putters. In een voliere. Schijnbaar werkt de putterliefde aanstekelijk.

Ik ben dus maar wild gaan haken en het resultaat is een nieuwe puttersoort: de amigurimi putter ;-)


Eigen kweek amigurimi putter

Vaders eigen kweek eumo putter

Ik heb hem toch maar een andere habitat gegeven,
heeft mijn putterman ook wat te kijken onderweg.

Geen patroon deze keer, deze zit in mijn hoofd. 
Want wie wil er verder nou een putter haken. 
Zou er ooit op de wereld iemand anders zo gek zijn geweest?











woensdag 23 mei 2012

Cupcake haken

Mmm, wat is er heerlijker dan een cupcake?! Maar van deze word je niet dik!




En je kunt er ook nog iets in doen! Leuk als cadeau (geld erin en klaar ben je).


Maar nog leuker om zelf te houden!



Ingrediënten:


  • Haaknaald maat 3
  • Hechtnaald
  • Voor het glazuur roze breikatoen (50 g/ 125 m)
  • Voor de cake lichtbruin breikatoen (50 g/ 125 m)
  • Voor de slagroom wit breikatoen (50 g/ 125 m)
  • Voor de kers/framboos/aardbei/chocola breikatoen in een passende kleur
  • Rond houten doosje Ø 5 cm (Xenos)
  • Textiellijm (handwerkzaak)
  • Plukje kussenvulling (handwerkzaak)
  • Eventueel voor suiker op het glazuur: kleine kraaltjes, naald en draad
  • Haakspiratie!






Cake:
Begin bij de onderkant met lichtbruin breikatoen en haaknaald 3.
Toer 1: Haak 2 lossen. Haak 6 v in de tweede losse vanaf de haaknaald (= 6).
Toer 2: 2 v in elke v (= 12).
* Tip*: gebruik het uiteinde van je begindraad als markering voor het begin van elke toer, door deze nu naar voren te halen in je werk en er overheen te haken. Op deze manier raak je nooit de tel kwijt!. Je kunt ook een ander draadje gebruiken als markering; dit is vooral later in het werk handig.
Toer 3: 2 v in elke 2e v (= 18)
Toer 4: 2 v in elke 3e v (= 24)
Toer 5: 2 v in elke 4e v (= 30)
Toer 6: 2 v in elke 5e v (= 36)
Toer 7: 2 v in elke 6e v (= 42)
Je hebt nu de bodem voor de cake klaar. Controleer of de bodem groot genoeg is voor het doosje (zoniet dan moet er een toer af of bij, afhankelijk van de wol en steekdichtheid die je gebruikt)
Toer 8: 42 v. Haak enkel door de achterste lus van de v, zodat je een hoek krijgt in je werk.
Toer 9, 10, 11, 12, 13, 14 en 15 (7 toeren): 42 v. Hecht af.
Je hebt nu de cake klaar. Controleer of de bovenkant van de cake ongeveer tot aan de onderkant van het deksel reikt (er mag iets ruimte tussen zitten, want het glazuur valt er straks een beetje overheen).

Glazuur:
Begin bij de bovenkant met roze breikatoen en haaknaald 3.
Toer 1: Haak 2 lossen. Haak 6 v in de tweede losse vanaf de haaknaald (=6).
Toer 2: 2 v in elke v (=12).
Toer 3: 2 v in elke 2e v (= 18)
Toer 4: 2 v in elke 3e v (= 24)
Toer 5: 2 v in elke 4e v (= 30)
Toer 6: 2 v in elke 5e v (= 36)
Toer 7: 2 v in elke 6e v (= 42)
Toer 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 (7 toeren): 42
Toer 15: (schulprandje): Haak 4 v in 1 v, sla 1 v over en haak een hv. Doe dit 15 keer totdat je rond bent. Hecht af.
Naai nu eventueel (van binnen uit) kleine kraaltjes op het glazuur voor een extra leuk suiker-effect. 

Toefje slagroom:
Begin in het midden met wit breikatoen en haaknaald 3.
Toer 1: Haak 2 lossen. Haak 6 v in de tweede losse vanaf de haaknaald (=6).
Toer 2, 3, 4(, 5 = 3 of 4 toeren afhankelijk van de grootte van de toef): 2 v in elke v. Door steeds 2 v te haken krijgen je vanzelf een krullend effect. Laat een lange draad over voor het vastnaaien op het glazuur.

De garnering:
Begin aan de onderkant met de gewenste kleur breikatoen en haaknaald 3.
Toer 1: Haak 2 lossen. Haak 6 v in de tweede losse vanaf de haaknaald (= 6).
Toer 2: Haak 6 v.
Toer 3: 2 v in elke v (=12).
Toer 4 en 5: Haak 12 v.
Toer 6: Sla 1 v over en haak 1 v. Herhaal dit 6 keer tot je rond bent (= 6).
Zonder kroontje:
Toer 7: Vul het bolletje met een piepklein plukje kussenvulling en naai met een hechtnaald het bolletje dicht. Laat een lange draad over voor het vastnaaien op het glazuur.
Met kroontje (voor een aardbei):
Toer 7: Ga over op groen breikatoen en haak 6 v. Laat een lange draad over voor het vastnaaien op het glazuur.

Cupcake in elkaar zetten:
Neem de gehaakte cake en de onderkant van het doosje. Breng ruim textiellijm aan op de onderkant en zijkant van het doosje (laat de rand waar het deksel komt onbedekt) en schuif de cake voorzichtig over het doosje. Druk goed aan.

Neem het glazuur en naai hier eerst de slagroom en daarna de garnering op met de overgebleven hechtdraden. Stop dan een klein beetje vulling in het glazuur, zodat het schulprandje over de rand van het deksel steekt. Breng ruim textiellijm op de rand van het deksel en schuif voorzichtig het glazuur op het deksel. Bind een katoendraad stevig om het glazuur en deksel, zodat alles blijft zitten. De draad kun je verwijderen als de lijm droog is.

SMULLEN MAAR! (figuurlijk dan)



Bonbon patronen uit: Hobbyhandig jan/feb 2012